7 dolog, amit minden kezdő sofőrnek tudnia kell

Alapvetően nem egy bonyolult dolog a vezetés, de pár dolgot nem árt tudni hozzá. Íme néhány jó tanács a kezdőknek.

Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy a frissen jogosítványt szerzett autósok – ha csak nem született sofőrök, – valójában akkor kezdenek el megtanulni igazán vezetni, amikor megkapják a vezetői engedélyüket. (Persze ez nem azt jelenti, hogy az idő előrehaladtával mindenkiből egyre jobb sofőr válik.) Ettől függetlenül viszont vannak bizonyos dolgok, amikkel nem árt, ha a frissen jogosítványhoz jutó ember tisztában van. Az Auto Evolution végigvette a legfontosabb dolgokat, amiket jó, ha egy kezdő sofőr is tud.

1. Mi micsoda

Ahhoz, hogy egyáltalán el tudjon indulni az ember az autóval, nem árt tudni néhány alapvető dolgot az autóval kapcsolatban. Az első – és talán az egyik legfontosabb – ilyen, hogy tisztában legyen a sofőr azzal, mi micsoda az autójában. Vagyis nem árt, ha a kormánykerék-kézifék-sebességváltó szentháromságon túl felismeri az ember az akkumulátort, az ablakmosó folyadék tartályát, az ékszíjat vagy a féktárcsát. Emellett az sem baj, ha az utastéren belül felismerjük, melyik kapcsoló és gomb mire való. Ennek megtanulására ma már külön időt kell szánni, az érintőképernyős rendszerek miatt ugyanis sokkal több funkció érhető el, mint az elődőkben.

© L.F.

2. Hogyan működnek a dolgok

Ha már felismeri, melyik rész micsoda az autón belül, akkor kifejezetten jól jöhet, ha összefüggéseiben látja az egészet, vagyis azt, hogy hogyan működik az autó. Persze nem kell mindent a lehető legrészletesebben tudni, viszont nem árthat, ha tudja az ember, egy-egy furcsa hang honnan szűrődhet ki, és mi lehet az oka annak, hogy kattogást/zörgést hall az utastérben.

3. Egyszerűbb javítások

Nem kell nagy dologra gondolni, tényleg csak egyszerű dolgokról van szó. Ilyen lehet a kerékcsere, az olajcsere vagy az izzók cseréje. Ezzel hosszú távon egy rakás pénzt takaríthat meg a sofőr, ugyanis nem kell minden egyes aprósággal a szervizbe rohanni.

© sxc.hu

4. Mit tegyen egy baleset után

A legtöbb baleset furcsa módon nem a friss jogosítványt szerzett autósokkal fordul elő, hanem azokkal, akik megtettek már 20-30 ezer kilométert. Ilyenkor ugyanis a kezdeti bizonytalanság rutinba fordul át, és az illető azt gondolja, mindent tud, semmi meglepetés nem érheti. Valójában nagyon is de, és ilyenkor döbben rá, hogy fogalma sincs, mit kell tennie egy balesetnél.

A betétlap kitöltése meglepő módon sokaknak okoz fejtörést, így nem árt, ha az ember legalább egyszer áttanulmányozza.

5. Hogyan vezessen rossz időben

Nem egy fedélzeti kamerás videót láttunk már, ahol azért történt baleset, mert a sofőr nem a megfelelő vezetési módot választotta a megváltozott útviszonyokhoz. Esőben és ködben fontos, hogy tartsuk a megfelelő követési távolságot és ne tegyünk hirtelen kormánymozdulatokat.

© авария

6. Óvakodjunk a közúti balhéktól

Sok feszült sofőr közlekedik az utakon, akik a legkisebb “inzultálás” után is képesek azonnal balhét csinálni. Éppen ezért igyekezzünk minden helyzetben nyugodtan viselkedni: ne tapadjunk rá a dudára, vagy ne kezdjünk el a másikra villogni.

Ha mi kerülünk olyan helyzetbe, hogy valaki agresszíven viselkedik velünk, semmiképp se húzzuk le az ablakot, és ne szálljunk ki a kocsiból, még akkor sem, ha provokál.

7. A telefont el kell felejteni

Hatalmas csábítást jelent, hogy az autóban nyomkodjuk a mobilunkat, de ezt a rendőrök nagyon nem nézik jó szemmel – pláne akkor nem, ha ez épp vezetés közben történik. Ne vegyük fel, ha hívnak, ne nézzük meg, ki küldött Messengeren egy üzenetet és főleg ne kezdjünk el üzenetet írni rajta, ne kezdjünk el játsszani vele.

Ha a telefonálás minden szempontból fontos, akkor vagy hangosítsuk ki az eszközt, vagy szerezzünk be egyet a készülékhez tartozó headsettekből.

Forrás: www.hvg.hu

Share Button
Posted in: