Fényszóró polírozás

A 2000-es évek elejétől egyre több gépkocsi és motorkerékpár első lámpája készül kompolimer műanyagból. A kompolimer műanyagnak számos előnyös tulajdonsága van, azonban hátránya, hogy néhány év elteltével fokozatosan elkezd mattulni, besárgulni. A nap UV sugarainak hatására ez az anyag elkezd bomlani a nap sugarainak kitett felület irányából, ezzel egyidejűleg elszíneződik, szürkés vagy barnás árnyalatot kap. Ekkor az izzólámpa energiájának nagyobb része elkezd hővé átalakulni, a felület egyre jobban felmelegszik és ez az öngerjesztő folyamat fokozatosan felgyorsul. A lámpa fényteljesítménye és a fényszóró által megvilágított terület nagysága is akár negyedére csökkenhet, egy idő után már műszaki vizsgán is kifogás alá esik.

Erre a problémára több megoldás létezik. Vásárolhat új fényszórókat, amely egy költséges választás, azonban a legtöbb esetben még a lámpa állapota lehetővé teszi, hogy polírozással újítsa fel fényszóróit. A felújítás során a fényszóró állapota és a típus ismerete alapján több fokozatban polírozzuk a felületet, melynek eredménye képpen a mattság eltűnik és egy újszerű állapot állítható vissza a legtöbb esetben.

Milyen veszélyeket rejt a nem megfelelő fényszóró használata?

A ’90-es évek óta egyre inkább kiszorították a piacról a műanyag fényszórók a régi üveg felületeket. Ez azonban azzal járt, hogy sokkal kevésbé lett sérülékeny és törékeny a fényszóró, azonban gyorsabban kopik. Ezt a Nap áldásos hatásának köszönhetjük, ami a műanyag burkolatot mattá teszi.

A probléma ezzel csupán annyi, hogy a matt felületen kevésbé jön át a fény, ami az esti és éjszakai vezetést igen megnehezíti, nem beszélve a ködről. Ezáltal csökken a látótávolság, amivel viszont nő a reakcióidő. Ez könnyedén balesethez vezethet.

Miért éri meg a fényszóró polírozás?

Néhány évente cserélni kellene a matt felület miatt a fényszórókat. Ez komoly kiadást jelent, míg egy fényszóró polírozás csupán néhány ezer Forint. A végeredmény pedig szinte egyenértékű, ugyanis egy polírozott fényszóróalig tér el minőségileg egy újonnan vásárolttól.

Ha Ön sem szeretne pár évente százezreket kidobni az ablakon, keressen minket és kérjen fényszóró polírozást!

Share Button